Siirry suoraan sisältöön

Kekrin Nykyhetki

Eralp Kahyaoglu 2018, Suomenlinna.

Kekri oli muinainen suomalainen juhla, joka merkitsi sekä sadonkorjuukauden että kalenterivuoden loppua. Kekriä juhlittiin yleensä marraskuun alussa. Ihmiset juhlistivat elämää ja sadonkorjuuta runsaalla juhla-aterioinnilla, ja ajasta iäisyyteen siirtyneitä kunnioitettiin erilaisin rituaalein.

Lue lisää Kekrin historiasta

Eralp Kahyaoglu 2018, Suomenlinna.

Lokakuun 31. päivä 2015 kauan unohduksissa ollut suomalainen perinne, kekrijuhla, herätettiin henkiin historiallisessa Suomenlinnan merilinnoituksessa. Nimeksi tuli Viaporin Kekri ja menestyksekkään alun myötä se muuttui vuosittaiseksi tapahtumaksi, tarkoittaen että vuonna 2021 tapahtuma järjestetään Suomenlinnassa jo seitsemättä kertaa. Tapahtuma muuttuu ja kehittyy vuosi vuodelta kokeillen rohkeasti uusia ideoita, pysyen kuitenkin uskollisena perinteilleen.

Arttu Kokkonen 2015, Suomenlinna.

Suomenlinnan menneisyyttä kunnioittaen ja huomioiden luotu Viaporin Kekri antaa mahdollisuuden tutustua Suomen historiaan, sekä moderniin tulkintaan vanhasta perinteestä. Viaporin Kekri luo uusia merkityksiä vuosisatoja vanhoille uskomuksille ja tavoille sekä antaa vierailijoilleen ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua ja kokea Suomenlinna uudesta näkökulmasta. Vierailijoiden on mahdollista nähdä sen pimeimmätkin kolkat, jotka ovat yleensä suljettuna yleisöltä.

Arttu Kokkonen 2015, Suomenlinna.

Viaporin Kekri on tulos yhteistyöstä Haaga-Helian englanninkielisten restonomiopiskelijoiden, Suomenlinnan hoitokunnan, saaren palveluntarjoajien, sekä erinäisten helsinkiläisten yrittäjien kesken. 

Viaporin Kekri järjestetään tänä vuonna jo seitsemättä kertaa Suomenlinnassa. Unescon maailmanperintökohde Suomenlinna on kulttuuriaarre, jonka rakentaminen alkoi 1700-luvun puolivälissä Suomen kuuluessa Ruotsiin. Vuonna 1750 merilinnoitus sai nimekseen Sveaborg, joka suomeksi kääntyi Viaporiksi. Tästä nimityksestä juontuu myös tapahtuman nimi. Viaporin Kekrin ohjelmaa ovat inspiroineet vanhat suomalaiset mytologiat ja myös tarinat Suomenlinnasta.

Suomenlinna on yksi Helsingin kaupunginosista, ja siellä asuu noin 800 ihmistä. Linnoitukseen pääsee lautalla vuoden jokaisena päivänä ja asukkaita palvelevat pieni ruokakauppa, kirjasto, ala-aste, päiväkoti ja kirkko.

Tapahtuman järjestämistä koordinoi Suomenlinnan hoitokunta, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto. Suomenlinnan hoitokunta restauroi, ylläpitää, esittelee ja hallinnoi Suomenlinnaa. Suomenlinnan hoitokunta tekee myös aktiivista oppilaitosyhteistyötä. Viaporin Kekri on Suomenlinnan hoitokunnan sekä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun englanninkielisen restonomikoulutusohjelman opiskelijoiden tuottama tapahtuma. Se tuotetaan yhdessä suomenlinnalaisten ja helsinkiläisten yrittäjien, yhdistysten, taiteilijoiden ja esiintyjien kanssa.

Kotisivut

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa pysyäksesi ajan tasalla.